Onderneming

Naturologic heeft sinds

 2010 al vele dieren en hun eigenaren mogen helpen met goede resultaten. Zowel met natuurlijke therapie, als met training voor de paardensport.
Voorafgaand aan deze praktijkervaring is er kennis in huis gehaald door het volgen van gerichte dier-opleidingen.

Naturologic wordt gerealiseerd door:

 

Leon Jongsma

Diergerichte-opleidingen en ervaring.

linkdinprofile

 • ORUN Instructeur Paardensport: Wedstrijdsport Western. KNHS.
 • HBO Bachelor Business Administration (BBA) (Bedrijfskunde: MER). Specialisatie GRC. Hanzehogeschool Groningen.
 • HBO Veterinaire Natuurgeneeskunde, Academie voor Natuurlijke Geneeswijzen Noord-NL.
 • Paraveterinair (dierenartsassistent) Capabel onderwijsgroep. 
 • Algemene dierverzorging. AOC Leeuwarden.
 • Verscheidene cursussen omtrent diertherapie en dienstverlening o.a: BHV, VCA, Therapie, Hoefbekappen, minorvak psychologie.
 • Triggerpoint Massage Therapy for Horses (Niellasher).

Naast meerdere jaren ervaring in verschillende dierenartsen praktijken, ontwikkelde hij aanvullende vaardigheden zoals gesprekstechnieken en didactische vaardigheden met optimaal advies en dienstverlening voor diereigenaren als uitgangspunt. De cursussen dier communicatie en reiki heeft hij succesvol afgerond. Hij werkte een tijd voor een bekende voedingsfabrikant als adviserend voedingsdeskundige. Ook schoolde hij zich in zowel regulier als "natuurlijk" hoefbekappen.

Op het moment is Leon bezig met de opleiding "Equine Osteopathy" aan het Vluggen institute.  

 

Ervaring in de paardensport:

 

Fred and PG 460x600
Leon houdt zich sinds 1999 intensief bezig met de Westernsport, waarvan hij onder andere 5 jaar als assistent trainer bij Fred Thornton werkzaam was. Hier reed hij onder continue supervisie van Fred alle paarden die daar voorbij kwamen. Hij werkte ook samen met Fred in het geven van lessen en clinics en leerde hier vele uiteenlopende trainingstechnieken en paarden kennen. Verder was hij ook nog bij een aantal andere paarden-bedrijven actief als ondersteuning in de bedrijfsvoering.

Ook leerde hij van andere bekende namen in de Nederlandse westernsport als Sylva Starreveld en Anneke de Jong. Hij bezocht vele clinics en werkte met goede trainers samen om technisch te verbeteren, van bijvoorbeeld Monty Roberts, Klaus Hempfling, Emiel Voest, Jurgen Pouls,Roy van der Hoeven, Petra van Ede en Perrine Prevost.

Van 2001 tot 2008 reed hij actief wedstrijden met goede resultaten met o.a. de Nederlandse Appaloosa Pach. Ook showde hij oorlopend Oak`s Casino Royal, een American Quarterhorse merrie, voornamelijk in de Reining en Ranch Riding. Daarnaast bracht hij ook meerdere jaren succesvol FR Magics Mr Bombastic uit, een palomino paint ruin, voornamelijk in de Western Pleasure. Naast deze 'eigen showpaarden' brengt hij naar wens ook paarden van cliënten uit. In 2021 en 2022 bijvoorbeeld Royal Mr Gusmoke bij de NRHA. Enkele showresultaten zijn o.a. NK titels in Reining en Ranch Riding en Pleasure bij WRAN en AQHA (NQHA) alsmede earnings bij NRHA. Nu showt hij doorlopend verschillende paarden van cliënten naar wens. Hierbij is het ook mogelijk gezamelijk een paard te showen om zelf betere resultaten te behalen. 

 

Betrokkenheid bij de paardensector

Leon is actief betrokken bij meerdere organisaties voor de paardensport en dierensector in Nederland. Waaronder uiteraard de bekende KNHS, de beroepsvereniging voor paraveterinairen Vedias en Leon is Erkend Trainer bij de Western Ruiters Associatie Nederland (WRAN) De WRAN is de organisatie voor het Westernrijden in Nederland. 

Van 2018 -2020 was hij actief in het verder organiseren en professionaliseren van de WRAN Erkende Trainers. Van 2020 tot 2024 was hij actief in het bestuur van de WRAN in de positie van Secretaris en daarna als Voorzitter en heeft daar een positieve bijdrage kunnen leveren aan de vereniging en de western paardensport in Nederland. 

Ook geeft Leon wekelijks een vaste groepsles bij Paardensport vereniging Trynwalden te Oenkerk.

 

Samenwerking

Naturologic werkt natuurlijk samen met andere proffesionals in de paardenwereld die een onmisbare aanvulling geven, onder andere:

 

10013436 646238102090379 420705707 o
 • Naturologic is voor het trainen van paarden gevestigd op de Oak Ranch. Dit geronomeerde fokbedrijf van Quarters en Paints heeft hiervoor stallen aan Naturologic verhuurt. Beide opereren als twee aparte ondernemingen die waar mogelijk, samenwerken.

Strategie Naturologic

Missie

+
Eigenaar en paard verbinden, verbeteren, gezonder maken

Visie

+"Een wereld creëren waarin alle paardenmensen de positieve verbinding tussen paard en mens ervaren en begrijpen: De connectie tussen paard en mens, begrijpen, ervaren, voor iedereen."

Werken met:

 • Homeopathie
 • Fytotherapie
 • Massage voor paarden
 • Bach Bloesem therapie
 • Voedingsadvies
 • Westernles
 • Westerntraining
 • Beleren westernpaard
 • Grondwerk
 • Natural Horsemanship
Cookies

Naturologic gebruikt Cookies, voor het verbeteren van de dienstverlening. Dank!