Theorie werkwijze


Hoe werkt het? De visie achter het samenbrengen van verschillende therapieén

Visie, analyse, Holisme

Bij een Holistisch manier van kijken naar gezondheid gaat het vooral om het analyseren van hoe een klacht of ziekte is begonnen en waarom. 

Hiervoor gebruiken we o.a. de zogenaamde Holistische visie, dit houd in dat we zó breed kijken, dat we alle aspecten en invloeden van en op een dier meenemen in de analyse. 

Holisme is dus eigenlijk het tegenovergestelde van de specialisatie op een enkel lichaams-gebied. Zoals bijvoorbeeld bij een "Fysiotherapeut" of "Cardioloog"

Verder zijn er nog een aantal andere systemen of modellen die gebruikt worden om een klacht of ziekte te “classificeren” en/of te verklaren. 

Oorzaak

In het nazoeken van de historie van een dier kunnen er bijvoorbeeld dingen als stress, verandering in routine of trauma naar voren komen. 
Kleine “oorzaken” die opstapelen en vaak over het hoofd worden gezien. Een klein beetje stress door bijvoorbeeld de verandering van huis of stal lijkt niks. Als er echter tien van dit soort veranderingen achter elkaar voorkomen, dan kan het wél een flinke invloed hebben.

Soms kan ook simpel “trauma” de oorzaak zijn. Bijvoorbeeld een spier kan verrekken door een val. Ook dan kan juist een combinatie van massage, homeopathie en een aanpassing in het werk zeer effectief zijn. Een combinatie dus in plaatst van in te zoomen op één interventie.
Dezelfde werkwijze blijft van toepassing alleen zijn de therapieën en werkwijze aanzienlijk minder invasief dan bij reguliere geneeskunde en kan de opstapeling van invloeden verminderd worden. 

massage pearl

Zeer brede kennis

Om op deze manier te werken is er naast een flinke dosis medische kennis van anatomie, fysiologie en pathologie, een grote hoeveelheid kennis van de verscheidene aanvullende therapieën voor dieren nodig. 
Verder is er o.a. veel kennis en ervaring van gedrag, huisvesting en voeding nodig. Naturologic heeft dit in huis via verschillende opleidingen en ervaring in de praktijk.

Er zijn binnen het werken op holistische manier een aantal uitgangspunten en modellen over de werking van het lichaam die nog niet altijd wetenschappelijk te verklaren zijn. Maar meestal zijn deze wel in de praktijk op emperische manier aangetoond of te zien. Een therapeut is minder belemmert in het gebruik ervan en dus niet beperkt door de wetenschappelijke methode. Uiteraard zijn er ook heel veel therapiën en modellen wel wetenschappelijk aangetoond en zal onderzoek altijd voort duren.   

 

 

anatomie paard

Aanpak advies

Het advies is meestal gericht op het oplossen van onderliggende oorzaken en minder op de huidige symptomen. Door deze aanpak keert het lichaam weer terug naar gezond “equilibrium” en kan het immuunsysteem de boel zelf weer oplossen. 

De therapieën zijn dan vaak ook meer gericht op werkgebieden als ondersteuning van een bepaald orgaan, verminderen van stress of opbouw van een lichaams-systeem. In ieder geval wordt er veel rekening gehouden met het niet méér belasten van het lichaam. 

In de praktijk zien we ook dat als het lichaam in de juiste richting wordt geleid, het tot veel groter herstel in staat is dan vaak wordt gedacht.

NATUURLIJK?


natuur 640x480
Naturologic vind zijn roots in de westerse Natuurgeneeskunde. Veel van de therapieën worden vaak ook omschreven als 'natuurlijk'. Een term die tegenwoordig vaak voor verschillende dingen gebruikt wordt. Naturologic geeft er deze definitie aan:

Een werkwijze of manier van denken die, rekening houdt of gebruik maakt van systemen en methodieken, die al aanwezig zijn in lichaam of omgeving (ecologisch, biologisch), voor het behoud van milieu en lichaam zonder deze te willen veranderen of aan te passen maar er zo veel mogelijk in te werken binnen de al bestaande structuur.

Gebruik maakt van producten, stoffen of hulpmiddelen die passen binnen die natuurlijke systemen en deze niet negatief beïnvloeden of aan passen maar enkel deze (al bestaande) systemen gebruiken, ondersteunen of herstellen. 

Vanuit de denkwijze dat veel kunstmatige processen (door mensen ontworpen of geproduceerd) niet altijd de volledige werking of bedoeling hebben en vaak excessief zijn of een excessieve uitwerking hebben. Dit door een gebrek aan begrip en/of niet holistische denken.

Disclaimer

Omdat we graag duidelijk zijn over wat we wel en niet kunnen, en zijn:
De therapieën zijn vaak geen vervanging voor erkende medische zorg van een dierenarts. We spreken dan ook van een uitgebreid gezondheidsadvies. Bij een ernstige medische situatie of levensbedreigende situatie raadpleegd u een dierenarts. Bij twijfel verwijst Naturologic u door.
De therapeuten bij Naturologic zijn paraveterinair en geen dierenarts. Uitvoering van het advies dient dan ook in overleg en onder toezicht van een dierenarts te geschieden. De cliënt dient zelf zorg te dragen voor overleg, contact en toezicht van een bevoegd dierenarts.
Meer weten? Zie de algemene voorwaarden of neem contact op.

 algemene voorwaarden

Cookies

Naturologic gebruikt Cookies, voor het verbeteren van de dienstverlening. Dank!